Utopia

Alltså, i Umeå har ett shopping-galleri byggts om och ska döpas om…till UTOPIA. Är det inte helt crazy?

Ifall en googlar ordet Utopia lite snabbt kan en tex läsa detta på wikipedia om den bok som skrevs 1516 som beskrev ett land kallat Utopia:

”Landet Utopia är en republik på en ö i väster där all egendom är gemensam. Invånarna, som kallas utopier, har alla arbete med en genomsnittlig arbetsdag på sex timmar per dag. ” Vidare: …” Invånare i Utopia betraktar folk som bär guld och ädelstenar som avvikande, eftersom dessa material inte används i deras land, med anledning av att de inte tjänar något praktiskt syfte.”

Nåväl, ordet utopi används ju nuförtiden för att beskriva det ideala samhället, vad det än månde vara. Men att döpa en shopping-galleri till Utopia känns helt motbjudande! Vad är det för idealsamhälle? Ett där folk kan ”förverkliga” sina drömmar meddelst shopping? Shopping av grejer som produceras på bekostnad av människors, djurs och naturens väl och ve? Som cementerar bilden av att några få ska tjäna mycket pengar på bekostnad av många andra? Det går hand  hand med rivandet av Apberget i Umeå, en fin plats mitt på torget där folk kunde sitta ner och begrunda livet och bara vara; en plats som störde shoppingflödet uppenbarligen, och togs bort.

Jag hörde dock häromdagen ett samtal i radio om att det nya svarta idag är second hand, och det kändes ju i alla fall fint. Heja störtning av konsumtionssamhället!

Länk till en text i folkbladet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s