Att minska kattjakten

Vi har ett stort problem i samlivet i huset; när katterna är busiga så förstör Texas i princip alltid deras busande genom att bli jaktpeppad och jaga dem. Ytterligare en variant på hans jakt är att han även ”äger golvet” inne i köket, är han inne i köket så dyker han ofta på katterna om de försöker vistas på golvet.

Jag har försökt jobba med detta på olika sätt utan nån större lycka, kanske för att det är så nedrans självförstärkande.

På föreläsningen för Eva så togs detta med jakt upp som exempel på att en kan använda samma förstärkare och/eller en annan förstärkare då en vill ändra ett beteende till nåt annat. I hennes exempel på skvallerträning, dvs att hunden vänder sej till en då den ser det som den vill jaga, så nämnde hon att en tex kan använda sig av godis för att förstärka kontakten/skvallret – eller så kan en använda ”samma förstärkare” (som gör att hunden utför det oönskade beteendet) och då hunden tar kontakt jaga efter ”vad det nu är” tillsammans med den. Ett väldigt humoristiskt exempel, men det gav mej en liten tanke angående Texas jagande av katterna – kanske, kanske kan jag använda mej av jakt som förstärkare?

Så nu har jag börjat. Detta blir ju ett test, kanske blir det superdåligt för oss – jag märker redan nu att det höjer aktivitetsnivån lite här i huset, vilket kanske är både dåligt och bra.

Men iaf, Pippi gick runt och buspep. Det vet vi alla att det gör hon bara strax innan hon börjar studsa runt eller göra rusningar. Genast lyfte Texas sitt huvud och uppmärksammade Pippis busförberedelse. Och jag tog närmsta grej å kastade åt honom. Just det var en handduk, men Texas var snabb med att springa och hämta roligare leksaker och lägga dem i soffan ;).
En stund senare rör sej Karma på nedervåningen så att Texas reagerar på samma sätt; upp med huvudet och ”jakt-öronen” på. Samma grej – kasta en grej åt honom!

Hittills känns det lovande. Nån som har synpunkter?

Annonser

En reaktion på ”Att minska kattjakten

  1. jag har tänkt o tänkt o provat en del med Jonas hundar då de bodde här. Zita jagade katter oerhört målmedvetet och låg och lurpassade på dom. Ute blev det rally tills katterna hade kommit undan högt upp. Hade varit intressant att prova det där, men jag hade inte tiden och intresset egentligen då det var så mycket annat att sköta och hundarna levde rövare på hundra andra sätt.. Henne försåkte jag iaf belöna om hon tittade upp på mig och tog ögonen ifrån katterna. Det slutade ändå med att katterna valde att fly och den ena flyttade till grannen (blev adopterad) och den andra är spårlöst försvunnen… 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s