Hästkunskap

Bra grejer att veta:

Hästar har ett litet binokulärt överlappningsområde. Deras syn verkar bäst i lite molnigt väder o registrerar rörelse bättre än stationära objekt. De har ett horisontellt ”stråk” med bäst skärpa.

Saslow säger i en artikel här att han är glad att han hade slutat hoppa innan han faktiskt började titta på hästars ögon i förstoringsglas. Då han förstod hur ”dåligt” hästen ser detaljer och hur svårt det är för den att känna igen objekt med bara synen så insåg han också hur beroende häst o ryttare hade varit av hans syn och hans ridkunskap för att klara av hindren.

Han skriver också att beteendemässiga konstigheter oftast beror på att vi o de djur vi umgås med har olika ”Umwelts”: uppfattar världen på olika sätt.

Hästar känner antagligen igen sin värld väldigt mycket via smak och lukt. Iaf verkar det troligt, baserat bland annat på att hästar i sin hjärna har en ovanligt stor luktlob. Detta kanske kan förklara varför Hjärtat är så buffig och puffig på nya människor? I måndags ville han tom stå och ”känna” med sina tänder i medryttaraspirantens ansikte. Imponerande orädd var hon och imponerande kroppskontroll visade Hjärtat som ”nabbade” i hennes näsa o kinder utan att bita eller göra illa henne. Kanske försökte han göra sej en bild av henne som person – via smak? Och känsel?
Baserat på kunskapen att hästar antagligen inte använder synen som sin primära sinneskälla för sin världsbild, så är det ju mycket möjligt att Hjärtat tycker att det är viktigt att få känna och få smaka, för att göra sej en bild. Själv kan jag ju titta, o det räcker långt… Men jag har inte samma ”Umwelt” som Hjärtat.

Ytterligare en faktor är att hästen har stora näsborrar och luftvägar som kan fånga mycket luft o därmed många molekyler att ”ge information”. De har även sina näsborrar riktade åt olika håll vilket gör att de antagligen kan bilda sej en bättre uppfattning om varifrån lukter kommer, än vad vi kan.

Feromoner som en vuxen hingst förfogar över verkar kunna ”undertrycka”/försena mognaden hos yngre hingstar i dens närhet o även stimulera brunst hos ston.

Saslow menar också att dofter kan vara för hästarna vad skrivning är för oss, eftersom lukter ger en massa information även då det ”luktgivande” objektet för länge sedan har lämnat platsen. Ungefär som jag fått lära mej att hundar ”läser dagstidningen” då de luktar på marken o på alla kisspölar på en promenad – via dofterna får de en massa information om vad som har hänt senaste tiden i området. Vi läser dagstidningen istället.

Å nu läser jag om hingstars bajsprocedurer o konstaterar efter dagens medryttarprovridning att Hjärtat nog aldrig kommer komma över det där. Vår ridbana har varit använd som hage en period o är full med bajs. Världens svåraste störning! Han bara MÅÅÅÅSTE lukta. Men jag tror att han gradvis har släppt sitt tidigare beteende av att lukta – gå fram några steg, bajsa – backa bak och lukta ännu mer – gå fram, bajsa en gång till osv. Litegrann finns kvar, men inte så extremt som då han var hingst :).
Då vi tömkörde via stan häromdagen hade han fullt sjå att undersöka varje liten bajsrest som låg kvar på vägen, hur bortregnad eller ihopgeggad den än kunde vara. Har aldrig träffat på nåt sto som haft ett så stort bajsintresse. Vad bajsintresset har för funktion verkar vi inte veta så mycket om, enligt Saslow?

Saslow nämner också att lukten verkar ganska nära kopplad till aggression hos han-möss, och han ger ett tips om att smeta på något starkt luktande vid hingstens näsborrar då den ska tävlas i samma klass som ston, för att minska eventuell hingstighet.

Och då jag läser att vi vet väldigt lite om hästars förmåga att särskilja dofter så blir jag superpeppad på att göra det jag ”kom på” häromveckan – specialsök! Med Hjärtat. Men måste komma på hur jag ska administrera dofterna på bästa sätt.

I studier ser de att äldre hästar (över 20) visar en skarp nedgång i förmågan att känna taktilt stimuli, vilket påverkar deras förmåga att skydda sej mot insekter. Bra grej att känna till: den äldre hästen har kanske större behov av ”hjälp” att skydda sej med tex flugtäcke.

Saslow föreslår också att det kan finnas en ”bästa tid” att utföra smärtsamma behandlingar på – tidigt på morgonen har hästar enligt en studie de högsta nivåerna av beta-endorfiner i kroppen o även den största smärt-toleransen.

Hästar är sämre än oss människor på att höra varifrån ett kort, hög-frekvent ljud kommer. Som tex när en kvist bryts av. Såna ljud har hästen svårt att lokalisera o det är antagligen därför hästar kan reagera kraftigt (med flyktreaktioner) på såna ljud.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s