Hästars känsel o hörsel

Bra grejer att veta om hästars känsel o hörsel:

 

Vid områdena som är i kontakt med våra ben då vi rider, dvs på sidorna av bröstkorgen o magen, så är hästar mer känsliga för beröringsstimuli än vad vi är PÅ VÅRA FINGERTOPPAR (!!!). Hästar reagerar på tryck som är så lätt att människan inte kan känna det.

 

Beröring vid ett område kring manken har visats sej ge en sänkning av pulsen hos hästar – ett tecken på att beröringen är behaglig. Hästar använder sej ju även av detta då de formar sociala band inom en flock.

 

Taktil känslighet minskar dramatiskt efter 20 års ålder för hästar, precis som den minskar hos åldrande människor. Taktil känslighet är alltså känsligheten för beröring. I Saslows artikel menas att äldre hästar kan ha sämre förmåga att skydda sig mot insektsangrepp pga denna minskade taktila känslighet.

 

I en studie mättes beta-endorfin-nivåerna hos hästen under dagen o de har som högst beta-endorfinnivå på morgonen. Högre betaendorfin-nivåer ger mer smärtlindring vilket gör att Saslow föreslår att det kan vara lämpligt att utföra ”smärtsamma” procedurer på morgonen (ja alla ni som har med hästar å göra vet vad som menas – tex då en ska göra rent sår).

 

Människor riktar sin uppmärksamhet med hjälp av sina ögon, hästar gör det med hjälp av sina öron.

Hästar hör inte riktiga lika låga frekvenser som vi människor men de hör betydligt mycket högre frekvenser än oss. I artikeln nämns också att många ”maskiner” gör just mycket såna komplexa, högfrekventa ljud som vi inte ens hör – men som för hästarna kan verka mycket skrämmande.

En intressant grej som nämns i Saslows artikel är att hästar, jämfört med hundar, har bättre sensitivet i sin hörsel för vårt prat. Hundar har högre sensitivitet för högre ljud, såsom tex en klicker eller vissla, medan hästar har hög sensitivitet även för lägre ljud såsom tex en mansröst.
Eftersom det i flera Klickertränings-grupper diskuteras huruvida klickerträning med en klicker jämfört med tex ett tungklick eller en verbal markör är mer effektivt, o det ofta refereras till en studie där hundar noterats lära sig snabbare med en klicker jämfört med verbal markör, så är det ju intressant information! Kanske spelar det ingen roll, men skillnaden mellan hundar o hästar finns där iaf.

 

I boken (Equine Behavior av McGreevy) nämns att det föreslagits att hästar kan förstärka ljud genom att placera sina kroppar på ett sånt sätt att ljudet ”studsar” mot tex bogen. Förstärkningen gör att det blir lättare att förstå varifrån ljudet kommer. I boken nämns skulderbladet som en bra ”studsplats” för ljud :). Hästar är jämfört med rovdjur som hund o människa rätt dåliga på att lokalisera var ljud kommer ifrån, men däremot är de väldigt bra på att höra svaga ljud, det har noterats att de kan reagera på ljud 4400 meter bort (!!!).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s